Logo Tokodrama
Logo Tokodrama

Toneelcursussen

Basiscursus Toneel (basis/halfgevorderd) start Maandag 12 februari 2018 (19:00 uur) nu aanmelden nog 1 plek
Impro Plus coaching (vergevorderd) start Maandag 12 februari 2018 (21:00 uur) nu aanmelden nog 4 plekken
Het Naaiatelier (alle niveaus) start Dinsdag 13 februari 2018 (19:00 uur) nu aanmelden vol (1 op de wachtlijst)
De Vloer Op coaching (gevorderd) start Woensdag 14 februari 2018 (19:00 uur) nu aanmelden vol (niemand op de wachtlijst)
Valentijn Monologen ((ver)gevorderd) start Woensdag 14 februari 2018 (21:00 uur) nu aanmelden vol (niemand op de wachtlijst)

Alle lessen worden gegeven door dramadocent/regisseur Bart van Heel in het Polanentheater, Polanenstraat 174 in Amsterdam.

Basiscursus Toneel (basis/halfgevorderd)

Voor wie nog nooit een toneelcursus deed en voor diegene die zichzelf (nog steeds) een beginner noemt.

In 9 lessen leer je de basis van toneelspelen.
Elke les maken we een andere scène. Soms met tekst, soms met alleen stil spel. Soms geïmproviseerd, soms met een paar regels vaste tekst. Zo leer je met veel plezier, het ambacht van het toneelspelen. En ook het 'Niet te goed te doen'.

Soms speel je realistisch drama waar het gaat om je in te leven in je rol. Dan gaat het om het kleine subtielere spel. Hoe doe je dat? Maar ook: hoe speel je lekker groots en overdreven, 'over de top'?.

Maandag 16 april is de laatste les en kunnen we als we dat willen, 'fans' in de les uitnodigen om naar ons te komen kijken.
Maandag 2e Paasdag is er géén les. In de voorjaarsvakantie is er wel les.

Een cursus waarin je je fantasie de vrije loop laat, veel lacht en tegelijkertijd de basis van het toneelspelen leert.
Toneelervaring is in deze cursus absoluut niet nodig. Wie al wel eerder toneel speelde, is ook van harte welkom.

aantal

9 lessen

data

Maandag 12 februari 2018 - Maandag 16 april 2018

kosten

€ 165,00 (Stadspas met groene stip/ fulltime studenten -10 %)
bij aanvang 1e les te voldoen

Impro Plus coaching (vergevorderd)

Je hebt al veel ervaring (+5 jaar?) met impro en De Vloer Op scènes. Je kunt emotioneel geloofwaardig spelen incl. breek, anker uitgooien, stijlkeuze, fysiek spel, 4 B’s, etc.
En je wilt individueel gecoacht worden in je spel. Èn optreden.

In deze cursus ga je je spelmogelijkheden uitbreiden.
We starten elke scène met wat je wilt uitproberen. Bart daagt je uit met improvisatie opdrachten. Dat kan een stijlkeuze zijn (komedie, Van Warmerdam, realistisch drama). Maar ook een vormopdracht (een monoloog een bewegingsscène, een Harold, een De Vloer Op Freestyle ... De opdracht is gekoppeld aan je  je persoonlijk leerpunt (bijv. meer variëren in emoties, leiding nemen in een scène, plaatsen van je teksten, meer/anders bewegen in een scène of ...)

Anderen kunnen inspringen in jouw scène om je te ondersteunen en uit te dagen.
Veel improvormen zijn snel aan te leren, waardoor het accent in deze cursus op de kwaliteit van de scènes zal liggen. Bart coacht je in het verruimen van je spel mogelijkheden en haalt je regelmatig uit je ‘comfortzone’.

We treden (samen met een andere groep) twee keer op in het Polanentheater. We spelen op maandag 23 april en donderdag 26 april (achteraf koningsnacht dansen!). We kunnen dan de groep opsplitsen (6 mensen op 23/4 en 6 mensen op 26/4) of we spelen met de hele groep beide avonden.
Tijdens de voorjaarsvakantie is er wèl les. 2e Paasdag niet.

Uitdagende Impro met veel plussen.

aantal

9 lessen + 2 optredens

data

Maandag 12 februari 2018 - Donderdag 26 april 2018

kosten

€ 215,00 (Stadspas met groene stip/fulltime studenten -10%)
bij aanvang te voldoen

 

Het Naaiatelier (alle niveaus)

Voor wie al eens een toneelcursus gedaan heeft en naar een voorstelling wil toewerken.

In deze cursus gaan we vanuit improvisaties in 10 weken een eigen verhaal maken. We spelen het verhaal van een familiebedrijf dat al generaties lang een naaiatelier heeft. De hele familie + aanhang + mensen van buiten, werken in het Naaiatelier. Voor wie wordt de kleding gemaakt? Waarom loopt het minder goed? Is er een overname strijd in de familie en welke schoonzoon of -dochter wil de touwtjes in handen krijgen? Een voorstelling met Van Warmerdam-achtige types en (zwarte?) komedie momenten.

We bedenken al spelend met elkaar het hele verhaal en de verschillende rollen. Wat voor type zou je wel eens willen uitproberen? Uiteindelijk leggen we de scènes vast, zodat ze herhaalbaar zijn.

Op dinsdag 24 en donderdag 26 april (koningsnacht) nodigen we familie en bekenden uit (of juist onbekenden), ben je verkleed en geschminkt, wordt het toneel uitgelicht en ga je optreden in het Polanentheater. Na de laatste voorstelling dansen we de Koningsnacht in.
Het toneel op!

aantal

10 + 2 x optreden

data

Dinsdag 13 februari 2018 - Donderdag 26 april 2018

kosten

€ 230,00 (Stadspas met groene stip/fulltime studenten -10%)
bij aanvang te voldoen

De Vloer Op coaching (gevorderd)

Voor wie al veel met De Vloer Op technieken geoefend heeft.

In deze cursus staat de individuele spel-ontwikkeling van de deelnemers centraal.
Dat betekent dat in elke les per persoon op een andere techniek getraind wordt. Hierdoor herkennen en herhalen je groepsgenoten de verschillende technieken.

Wil je leren meer te schakelen tussen de emoties, bewust de diagonalen te gebruiken, veel fysieker te spelen, leren hoe te ‘breken’? Wat speel je gemakkelijk, hoe kom je voorbij je ‘comfort-zone’?
In elke les kijken we naar je spelontwikkeling. Bart zal in deze cursus dan ook intensief (side)coachen.

Op maandag 23 april en woensdag 25 april treden we op in het Polanentheater (samen met een andere groep). We kunnen de groep opsplitsen per avond of met de hele groep 2 keer spelen.

De vloer op!

aantal

10 lessen + 2 optredens

data

Woensdag 14 februari 2018 - Woensdag 25 april 2018

kosten

€ 230,00 (Stadspas met groene stip/fulltime studenten -10%)
bij aanvang te voldoen

 

Valentijn Monologen ((ver)gevorderd)

Voor wie wil optreden en al eens eerder teksttoneel deed.

Precies op 14 februari beginnen de lessen en repetities van Valentijn Monologen. 12 personages schrijven Valentijn/Valentine een brief. Die wordt in monologen verteld. Een monoloog vol verlangen en hartstocht maar ook vol angst, wrok en teleurstelling. Langzaam wordt duidelijk wie die Valentijn/Valentine is.

We gebruiken daarvoor bestaande teksten uit de wereldliteratuur (Cyrano de Bergerac, Shakespeare, Ibsen, Goos, Kafka) en wellicht schrijven we ook eigen monologen of passen we bestaande teksten aan. We spelen zowel komedie als realistisch drama. Ook gebruiken we dialogen in onze voorstelling.

Hoe 'plaats' je de tekst, hoe maak je 'kleur' in je tekstbehandeling, hoe speel je met het 'ritme', wat is je 'sub-tekst' en hoe speel je met de 'dubbele laag'. hoe maak je 'bogen in je tekst'?
Ook improviseren we 'om een tekst heen' om beter begrip van de scènes te krijgen. Behalve de tekstbehandeling zal ook het 'fysiek acteren' aan bod komen. Hoe voorkom je dat je teveel een 'hoofd' reactie geeft? Hoe speel je meer vanuit 'hart' en 'bekken'? Je wordt intensief geregisseerd door Bart.

Op woensdag 25 april en donderdag 26 april (achteraf Koningsnacht in dansen!) spelen we de voorstelling Valentijn Monologen in het Polanentheater.
Een cursus met twee optredens waarin je veel leert over tekstbehandeling.

aantal

10 lessen + 2 optredens

data

Woensdag 14 februari 2018 - Woensdag 25 april 2018

kosten

€ 230,00 (Stadspas met groene stip/ fulltime studenten -10 %)
bij aanvang 1e les te voldoen

Community Facebook
Vind me leuk
Community Twitter
Volg me
Community Support
Bekijk me