Logo Tokodrama
Logo Tokodrama

Toneelcursussen

5xKersentuin (alle niveaus)
vorig seizoen
afgelopen

De Vloer Op in stijl + Coaching - gevorderd
vanaf maandag 20 januari 2020 (19:00 uur)
gestart

Wij willen theater (inschrijven met je eigen groep)
startte maandag 20 januari 2020 (21:00 uur)
aanmelden nog mogelijk cursus is gestart

Acteren Basis - basis/halfgevorderd
vanaf dinsdag 21 januari 2020 (19:00 uur)
gestart

Fysiek spel, weinig tekst - halfgevorderd
vanaf dinsdag 21 januari 2020 (21:00 uur)
gestart

De Vloer Op coaching - half gevorderd
vanaf woensdag 22 januari 2020 (19:00 uur)
gestart

Zwarte Komedie Impro - (ver)gevorderd
vanaf woensdag 22 januari 2020 (21:00 uur)
gestart

Alle lessen worden gegeven door dramadocent/regisseur Bart van Heel in het Polanentheater, Polanenstraat 174 in Amsterdam.

Wij willen theater (inschrijven met je eigen groep)

Vorm een eigen groep, verzamel je speelmaatjes, kom met je eigen toneel-, vrienden-, collega's, of wat dan ook-groepje en krijg een paar keer les van Bart.
Bijvoorbeeld De Vloer Op, Spelen met tekst en tekstbehandeling, Fysiek spel en muziek, basis toneelspelen, Bart bedenk maar wat of ...

Voorwaarden:
- opgeven met je eigen groep
- minimaal 6 mensen
- minimaal 3 maandagavonden achter elkaar
- in het Polanentheater van 21.00-22.45 uur
- in de periode tussen 20 januari en 23 maart 2020

Prijs in overleg.

Deze cursus is inmiddels gestart. Aanmelden is nog mogelijk.

aantal
minimaal 3 keer
data
maandag 20 januari 2020 - maandag 23 maart 2020
kosten

Prijs afhankelijk van grootte groep

aanmelden nog mogelijk cursus is gestart
De Vloer Op in stijl + Coaching - gevorderd

Voor wie al veel De Vloer Op gespeeld heeft.
Tien De Vloer Op lessen waarin je les krijgt in een verschillende speelstijlen. Daarnaast wordt je in je acteren intensief gecoacht door Bart.
Hoe speel je een De Vloer Op scene in de stijl van van Warmerdam (absurdisme/hyper realisme), André van Duin/Jon van Eerd (komedie/klucht) of Maria Goos/Judith Herzberg/Ibsen (realisme)? En hoe doorbreek je een realistische scène met een andere stijl. Wat is het effect? En welke speelstijl kies je als je een monoloog doet?
Een intensieve acteertraining voor wie de uitdaging zoekt.

De laatste (10e) les op maandag 23 maart kunnen we mensen in onze les uitnodigen om te komen kijken.

Deze cursus is inmiddels gestart. Je kan je niet meer aanmelden.
Acteren Basis - basis/halfgevorderd

Voor wie nog nooit een toneelcursus deed èn voor diegene die zichzelf (nog steeds) een beginner noemt.

In 10 lessen leer je de basis van toneelspelen. Je kunt daardoor uitproberen of het iets voor je is en of de lessen van Bart je bevallen.
Elke les maken we een andere scène. Soms met tekst, soms met alleen stil spel. We gaan veel improviseren en je leert die technieken. Zo leer je met veel plezier, het ambacht van het toneelspelen. En ook het 'Niet te goed te doen'.

Soms speel je realistisch drama waar het gaat om je in te leven in je rol. Dan gaat het om het kleine subtielere spel. Hoe doe je dat? Maar ook: hoe speel je lekker groots en overdreven 'over de top'? Spelplezier staat centraal.

Een cursus waarin je je fantasie de vrije loop laat, veel lacht en tegelijkertijd de basis van het toneelspelen leert.
Toneelervaring is in deze cursus niet nodig. Wie al wel eerder toneel speelde, is ook van harte welkom.

Als we dat allemaal willen, kunnen we de laatste (10e) les mensen uitnodigen en een scène laten zien waar we de voorlaatste les mee bezig geweest zijn.

Deze cursus is inmiddels gestart. Je kan je niet meer aanmelden.
Fysiek spel, weinig tekst - halfgevorderd

Voor wie met weinig tekst en veel beweging aan de slag wil. Toneelspelen met je hele lijf!
Tijdens de lessen wordt je door Bart geregisseerd.
Hoe speel je een scène met nauwelijks tekst waar de spanning (pos/neg) van af spat.
Theater is denken. Jazeker. Maar ook uit je hoofd komen. Niet denken, maar voelen en doen, je impulsen volgen. In deze cursus gaan we veel improviseren, gebruiken we regelmatig muziekfragmenten en soms ook paar zinnen tekst van bekende schrijvers. Je leert te improviseren met de paar regels tekst, iets anders te spelen dan wat je zegt en vooral fysieke reacties geven.
Pina Bausch is voor docent/regisseur Bart van Heel altijd een grote inspiratiebron geweest. Zij was één van de grote choreografen die toneel en dans met elkaar wist te verbinden. Bekijk bv. eens haar Café Müller choreografie (uit de film Pina van Wim Wenders). In de lessen gaan we niet met de choreografie aan de slag, maar wèl met de emotionele zeggingskracht van beweging.

Tijdens de laatste (10e) les op dinsdag 24 maart kunnen we 'fans' uitnodigen om in de les te komen kijken.
Wees welkom om bewogen scènes te spelen.

Deze cursus is inmiddels gestart. Je kan je niet meer aanmelden.
De Vloer Op coaching - half gevorderd

Voor wie al eerder eens met De Vloer Op technieken geoefend heeft. 

In deze cursus leer je de speeltechnieken en staat daarnaast de individuele spel-ontwikkeling van de deelnemers centraal.
Dat betekent dat in elke les per persoon op een andere techniek getraind wordt. Hierdoor herkennen en herhalen je groepsgenoten de verschillende technieken.

Wil je leren meer te schakelen tussen de emoties, bewust de diagonalen te gebruiken, veel fysieker te spelen, leren hoe te ‘breken’? Meer te 'liegen', gekke invallen in je realistische spel te gebruiken etc.? Wat speel je gemakkelijk, hoe kom je voorbij je ‘comfort-zone’?
In elke les kijken we naar je spelontwikkeling. Bart zal in deze cursus dan ook intensief (side)coachen.
De vloer op!

De laatste (10e) les  kunnen we mensen uitnodigen om naar ons te komen kijken.

Deze cursus is inmiddels gestart. Je kan je niet meer aanmelden.
Zwarte Komedie Impro - (ver)gevorderd

Voor wie al veel toneel gespeeld heeft.
Tien Improvisatie lessen waarin je les krijgt in de spelen van vooral zwarte komedies. Alex van Warmerdam noemde zijn werk 'gewoon komedie', maar door zijn absurditeit, zwarte randje, het spelen met taboes en hyperrealisme wordt het vaak zwarte komedie genoemd. Grappig en naar. Naar grappig. Kaatje is verdronken, Kleine Teun en talloze films van hem zijn een goed voorbeeld daarvan. Tartuffe van Molière, De Presidentes van Schwab, de toneelstukken van Tsjechov zijn ook van die heerlijke komedies met een zwart randje.
In de lessen gebruiken we de situaties uit deze (en andere) toneelstukken. We spelen niet met de geschreven tekst maar improviseren rond de situatie en met de personages. Zo maken we weer nieuwe verhalen, waarin we de specifieke technieken van dit genre en (De Vloer Op-)improvisaties toepassen.

Daarnaast wordt je in je acteren gecoacht door Bart op je kracht en zwakte in je toneelspel.
Een intensieve acteertraining voor wie de uitdaging zoekt.

De laatste (10e) les op woensdag 25 maart kunnen we mensen in onze les uitnodigen om te komen kijken.

Deze cursus is inmiddels gestart. Je kan je niet meer aanmelden.
5xKersentuin (alle niveaus)

We gaan een super compacte versie van De Kersentuin (Tsjechov) in het toneelbeeld van ITA (voorheen Toneelgroep Amsterdam) maken, in de regie van Bart van Heel.
Je gaat optreden op het grote podium in de Rabozaal van de Stadsschouwburg. In het decor van ITA! Voor 500 (?) mens publiek! We spelen twee keer: maandag 13 en dinsdag 14 januari 2020, aanvang 20.00 uur. In de Stadsschouwburg dus!

We maken een eigen versie van De Kersentuin van 15 minuten. Dat doen ook 4 andere amateurgezelschappen. Deze 5 versies verbinden we met elkaar en zo ontstaat 5xKersentuin.
Op vrijdagavond 6 december ontmoeten we de andere groepen en krijgen we meteen een masterclass van ITA actrice Janni Goslinga over hoe te spelen in een grote zaal.

Een geweldig project. Vorige jaren regisseerde Bart al een deel uit 5x Othello, 5x Husbands+Wives, 5xTheFountainhead. Doe je (weer) mee? We gaan veel improviseren en leggen uiteindelijk de scenes vast. Het wordt een versie met weinig tekst en veel beweging (je hoeft absoluut niet lenig te zijn). Stagiaire Mumtaz Djorai van de Docent Dans opleiding van de Theaterschool, gaat ons daarbij helpen.

De Kersentuin bij ITA kreeg 5 sterren in De Volkskrant. Bart regisseerde het hele stuk al eens in 2007. Maar hoe hier een versie van 13 minuten van te maken? Wat een leuke uitdaging!

We kiezen om uit dit grote verhaal het thema Loslaten is anders vasthouden te nemen.
De schulden van de familie zijn zo hoog opgelopen dat het huis en het bijhorende landgoed bij opbod zullen worden verkocht. De zakenman Lopachin ziet een uitweg. Hij stelt voor om de kersentuin te kappen en op het vrijgekomen land zomerverblijven te bouwen, die kunnen worden verhuurd.
Is de familie in staat los te laten wat vroeger zo zeker leek. En durven wij in de huidige tijd onze vastigheden te verlaten. Men roept vaak 'Laat het los!' Maar zou het niet helpen om het wèl los te laten met het gevoel dat we het altijd bij ons houden? Dat we het daardoor anders vasthouden. En kan de familie Ranjevskaja in Tsjechovs Kersentuin dit?

Dit verhaal en thema wordt onze versie van ons deel van 5xKersentuin. Andere groepen hebben weer andere accenten gekozen en samen maken we er een geheel van. Wat een project!

Je kunt je vanaf nu inschrijven. Er zijn geen audities en er is geen typecasting. Als je enthousiast bent en alle data kunt, ben je van harte welkom om mee te doen, ongeacht je theaterervaring. Aanmelding gaat volgens het principe: Wie het eerst komt …

Alle data
Kick Off
18.50-22.00 Vrijdag 6 december 2019 Artiesteningang ITA (Stadsschouwburg)
19.00 - 19.30 kennismaking met Tokodrama spelers, regisseur Bart, dramaturge Aukje en stagiaire Mumtaz
19.30 -21.30 Kick Off met 5 groepen, met masterclass Janni Goslinga, actrice bij ITA in De Kersentuin
Repetitieschema Polanentheater
Zondagmiddag 15 december 2019 13.00 - 17.00 uur
Woensdagavond 18 december 2019 19.30 - 22.15 uur
Zondagmiddag 5 januari 2020 13.00 - 17.00 uur
Maandagavond 6 januari 2020 19.30 - 22.15 uur
Woensdagavond 8 januari 2020 19.30 - 22.15 uur
Repetities/doorlopen/generales in de Rabozaal ITA Stadsschouwburg
Zaterdag 11 januari 2020 9.00 - 18.00 uur in het decor van ITA
Zondag 12 januari 2020 18.00 - 22.30 uur met licht en geluid in decor van ITA
Voorstellingen Rabozaal
Maandag 13 januari 2020 (aanwezig 18.00 uur)
Dinsdag 14 januari 2020 (aanwezig 18.00 uur)
Extra (facultatief)
Vrijdag 10 of 17 januari 19.30 - 22.00 uur met elkaar de ITA versie van De Kersentuin bekijken
(eigen kosten; kaartje kost €17,50 i.p.v. €32,50)

Deze cursus is afgelopen.
Community Facebook
Vind me leuk
Community Twitter
Volg me
Community Support
Bekijk me