Logo Tokodrama

Toneelcursussen

Freestyle De Vloer Op coaching + presentatie – gevorderd
start maandag 5 september 2022 (19:00 uur)
nu aanmelden vol (4 op de wachtlijst)
Acteren! Improviseren! De Vloer Op! - basis/halfgevorderd
start maandag 5 september 2022 (21:00 uur)
nu aanmelden nog plek
Hamlet en ik - vergevorderd + casting
start dinsdag 6 september 2022 (19:45 uur)
nu aanmelden vol (2 op de wachtlijst)
De Vloer Op - basis/half gevorderd
start woensdag 7 september 2022 (19:00 uur)
nu aanmelden vol (2 op de wachtlijst)
Scènestudie teksten Jibbe Willems - gevorderd
start woensdag 7 september 2022 (21:00 uur)
nu aanmelden nog 2 plekken

Alle lessen worden gegeven door dramadocent/regisseur Bart van Heel in het Polanentheater, Polanenstraat 174 in Amsterdam.

Losse lessen? Zie hier.

Freestyle De Vloer Op coaching + presentatie – gevorderd

Je hebt al veel ervaring met De Vloer Op scènes. Je kunt emotioneel geloofwaardig spelen incl. breek, anker uitgooien, stijlkeuze, fysiek spel, 4 B’s, etc. En je wilt individueel gecoacht worden in je spel.
In deze cursus ga je je spelmogelijkheden uitbreiden. We starten elke scène vanuit een De Vloer Op opdracht, maar na een stevig emotioneel begin, gaan we freestylen.
Anderen kunnen inspringen met een monoloog of een flashback. Ineens kunnen familieleden opkomen of de scène krijgt muziek en het wordt een bewegingsscène of er ontstaat een Harold met verschillende korte scènes. Als de spelers die insprongen weer vertrekken, gaat de basis De vloer Op scène verder, natuurlijk beïnvloedt door deze input.

Veel inspringvormen zijn snel aan te leren, waardoor het accent in deze cursus op de kwaliteit van de scènes zal liggen. Bart coacht je in het verruimen van je spel mogelijkheden en haalt je regelmatig uit je ‘comfortzone’.
Op de laatste lesavond op woensdag (!) 30 november nodigen we vrienden, familie, bekenden uit voor een korte presentatie.

Tijdens de herfstvakantie (17 oktober) is er géén les.
Mochten er lessen uitvallen i.v.m. een (terugkerende) pandemie, dan wordt geprobeerd de lessen op een ander tijdstip of via Zoom in te halen. Lukt dat niet dan krijgt de groep het geld van de vervallen lessen terug. Wel proberen we dan gezamenlijk de zaalhuur van het Polanentheater door te betalen.

Acteren! Improviseren! De Vloer Op! - basis/halfgevorderd

Doe je mee met deze cursus waarin we elke les een andere scène maken. Je gaat veel De Vloer Op scènes spelen.
Een cursus waar je niets hoeft voor te bereiden en waar elke les weer een verrassing is, wat je gaat spelen. In 12 lessen leer (of herhaal) je de (basis)technieken van toneelspelen.

Maar behalve improviseren, speel je soms ook met een paar regels tekst en soms met alleen stil spel. Maar we gaan dus vooral heel veel 'De Vloer Oppen'. Zo leer je met veel plezier, het ambacht van het toneelspelen. En ook het 'Niet te goed te doen'.
Soms speel je realistisch drama waar het gaat om je in te leven in je rol. Dan gaat het om het kleine subtielere spel. Hoe doe je dat? Maar ook: hoe speel je lekker groots en overdreven 'over de top'? Spelplezier staat centraal.

Een cursus waarin je je fantasie de vrije loop laat, veel lacht en tegelijkertijd de basis van het toneelspelen leert.
Toneelervaring is in deze cursus niet nodig. Wie al wel eerder toneel speelde, is ook van harte welkom.
In de herfstvakantie (17 oktober) is er géén les. De laatste (12e) les is op maandag 28 november. Als we willen kunnen we vrienden/bekenden in de les uitnodigen om te komen kijken.

Mochten er lessen uitvallen i.v.m. een (terugkerende) pandemie, dan wordt geprobeerd de lessen op een ander tijdstip in te halen. Lukt dat niet dan krijgt de groep het geld van de vervallen lessen terug. Wel proberen we dan gezamenlijk de zaalhuur van het Polanentheater door te betalen.

Hamlet en ik - vergevorderd + casting

We gaan een Hamlet maken!
We kiezen gezamenlijk onze 10 favoriete scènes uit Shakespeares Hamlet uit. Waarom deze 10? Wat is er zo mooi aan deze scènes en wat raakt jou dan?
In de Hamlet komt een toneelgroep langs. Dat zijn wij. 10 individuen in een toneelgroep. Wij spelen de Hamlet, maar zijn ook ons zelf.
Wat herken je in Polonius, die zijn dochter Ophelia wil beschermen, maar ook zijn bazen Claudius/Gertrude wil blijven bedienen?
Herken je je in Laertes die zijn zus Ophelia mist en de dood van zijn vader wil wreken, terwijl hij ver weg woont? Is het wraak willen nemen of ...? 
Als je de hele tekst van de 'To Be or not to Be' monoloog goed leest, hoe vertaal je dat dan naar je eigen leven? Hoe was jij toen je jong was? Wat is voor jou 'zijn of niet zijn'?

We gaan een Hamlet maken met teksten en het verhaal van Shakespeare, gespeeld door een toneelgroep met theatraal gemaakt eigen ervaringen, herinneringen, gebeurtenissen. De rolverdeling leggen we niet meteen vast. Of blijven wisselen?

Wil je meedoen dan moet je met vaste tekst kunnen spelen, veel improvisatie ervaring hebben, liefst kunnen zingen/muziek instrument spelen en vooral ook het leuk vinden om samen al spelend en pratend aan een nieuw script te werken, gebaseerd op 10 in de eerste repetities gekozen scènes uit de Hamlet.
Wil je meedoen, meld je aan. Op grond van de aanmeldingen wordt door regisseur Bart van Heel een groep van 10 spelers samengesteld. Geef ook evt. een tweede keuze op.

Geplande voorstellingen
Try-out: zondag 20 november - Theater De Krocht Zandvoort
Polanentheater:
donderdag 8 december - première
vrijdag 9 december
zaterdag 10 december

Geplande repetities
vanaf dinsdag 6 september:
11 dinsdagavonden repetities van 19.45-23.00 – Polanentheater (niet di. 18 oktober)
zaterdag 8 oktober 10.00-18.00 repetitie Polanentheater
zaterdag 19 november – hele dag + evt. avond De Krocht Zandvoort
dinsdag 6 december - generale zonder publiek

Mochten er repetities uitvallen i.v.m. een evt. terugkerende pandemie, dan wordt geprobeerd de repetities op een ander tijdstip of via Zoom in te halen. Lukt dat niet, dan krijgt de groep het geld van de vervallen repetities terug. Wel proberen we dan gezamenlijk de zaalhuur van het Polanentheater door te betalen.
Kan de voorstelling op de geplande dagen niet gespeeld worden, dan gaan we proberen de voorstelling later te spelen. Lukt dat niet, dan is geen restitutie van het cursusgeld mogelijk.

De Vloer Op - basis/half gevorderd

Voor wie al eens eerder een basis (improvisatie)cursus deed.

Bij De Vloer Op, krijg je een dilemma of dramatische situatie. Daardoor hoef je niet zelf het hele verhaal te bedenken en kan je je meer concentreren op de acteertechnieken. Die leer je. Je speelt met patronen in een scène (‘zo doe je altijd’) en je leert ze te doorbreken. Hoe gebruik je hoofd, hart en bekken waardoor je fysieker gaat spelen? Hoe speel je geloofwaardig en hoe voorkom je dat je terugvalt in alleen maar typetjes spelen?

Je wordt gecoacht tijdens de scènes en je krijgt individuele spelaanwijzingen. Een cursus waar je met veel plezier veel (niet-te-goed) speelt.
In de herfstvakantie (19 okt.) is er geen les. Bij de laatste (11e) les kunnen we als we willen, vrienden, familie uitnodigen om in onze les te komen kijken.
Een cursus waar je leert dramatisch geloofwaardig te spelen. De vloer op!

Mochten er lessen uitvallen i.v.m. een evt. terugkerende pandemie, dan wordt geprobeerd de lessen op een ander tijdstip of via Zoom in te halen. Lukt dat niet dan krijgt de groep het geld van de vervallen lessen terug. Wel proberen we dan gezamenlijk de zaalhuur van het Polanentheater door te betalen.

Scènestudie teksten Jibbe Willems - gevorderd

Ken je teksten van Jibbe Willems (1977), de meest succesvolle en productieve toneelschrijver van dit moment? Prachtig! Zijn monologen zijn alledaags en absurd tegelijkertijd. Zijn dialogen zijn helder en diepgaand. Omdat hij zoveel geschreven heeft is hij niet te vangen in een bepaald genre. 

We gaan met vooral monologen aan de slag en soms een dialoog. Elke week wordt je geregisseerd door Bart en krijg je spelaanwijzingen. Soms leggen we de fysieke handelingen precies vast, zodat je je verder op de emotie van je personage kunt concentreren.
Aan bod komt o.a. tekstanalyse, enscènering, geloofwaardig acteren, fysiek spel, spelen met het ritme van een tekst en vormgeving, speelstijl kiezen.

Op woensdag 30 november speelt iedereen een eigen gekozen monoloog of dialoog die door Bart geregisseerd wordt. We nodigen dan vrienden/familie/bekenden uit om te komen kijken op de presentatie avond samen met de Freestyle De Vloer Op-groep.

Mochten er lessen uitvallen i.v.m. een (terugkerende) pandemie, dan wordt geprobeerd de lessen op een ander tijdstip in te halen. Lukt dat niet dan krijgt de groep het geld van de vervallen lessen terug. Wel proberen we dan gezamenlijk de zaalhuur van het Polanentheater door te betalen.