Logo Tokodrama
Logo Tokodrama

Toneelcursussen

Basiscursus Toneel (basis/halfgevorderd) vorig seizoen afgelopen
Impro Plus coaching (vergevorderd) vanaf Maandag 12 februari 2018 (21:00 uur) gestart
Het Naaiatelier (alle niveaus) vanaf Dinsdag 13 februari 2018 (19:00 uur) gestart
De Vloer Op coaching (gevorderd) vanaf Woensdag 14 februari 2018 (19:00 uur) gestart
Valentijn Monologen ((ver)gevorderd) vanaf Woensdag 14 februari 2018 (21:00 uur) gestart
Theater Tour (door een park) start Dinsdag 5 juni 2018 (20:00 uur) nu aanmelden nog plek
Liefdesscènes (in een park) start Woensdag 6 juni 2018 (20:00 uur) nu aanmelden nog plek
Vrijdag de 13e! (volwassenen met kinderen) start Woensdag 27 juni 2018 (14:00 uur) nu aanmelden nog plek

Alle lessen worden gegeven door dramadocent/regisseur Bart van Heel in het Polanentheater, Polanenstraat 174 in Amsterdam.

Theater Tour (door een park)

We gaan een voorstelling maken in de vorm van een Theatrale Relatie Tour. In de repetities bedenken en maken we de scènes. Je wordt door Bart geregisseerd in lieve en soms confronterende scènes.
We gebruiken muziek, beweging, misschien een gedicht of korte theatertekst. Je leert ook de specifieke technieken van op locatie spelen.

Het publiek loopt een route door het park en ziet telkens kleine scènes. Je speelt, van achter een boom, aanfietsend over het pad of vanuit het struikgewas, samen met anderen 1 of meerdere scènes, die een rode draad krijgen.

Ons eerste optreden is in het Westerpark, tijdens de jaarlijkse Tokodrama picknick vrijdagavond 13 juli. Een dag later spelen we nogmaals op Volkspark Amstelglorie (aan de Amstel dus) op zaterdagmiddag 14 juli, tijdens een cultureel festival “Reuring in het Groen”. ’s Morgens passen we de voorstelling aan de nieuwe locatie aan. De scène die je gisteren in een bosje speelde, speel je nu wellicht in een tuinhuisje !!

Het zijn allemaal relatiescènes over mensen die niet met, maar omdat ze zoveel van elkaar houden, niet zonder elkaar kunnen.

Veel of weinig toneelervaring is niet van belang.

5 repetities:
dinsdagavond van 20.00-22.30 uur
5, 12, 26 juni en 3 en 10 juli 2018

Optreden tijdens de Theatrale Picknick op vrijdagavond 13 juli in het Westerpark vanaf 18.00 uur.
Optreden tijdens “Reuring in het Groen”-festival Volkstuincomplex Amstelglorie zaterdag 14 juli overdag.

aantal

5 repetities + 2/3 x optreden

data

Dinsdag 5 juni 2018 - Zaterdag 14 juli 2018

kosten

€120 (Stadspas met groene stip/studentenkaart fulltime -10%)
bij aanvang eerste repetitie te voldoen

Liefdesscènes (in een park)

In vijf woensdagavonden maken we korte, heftige liefde/relatie scènes. Vaak zonder tekst. Met veel beweging. En emotioneel. Iedereen wordt door Bart geregisseerd in een scène op locatie gemaakt.

We gebruiken ook tekstscènes uit Het Jaar van de Kreeft (Tokodrama gaat in november dit boek van Hugo Claus in de Stadsschouwburg in het decor van Toneelgroep Amsterdam opvoeren met 20m/20vr. spelers). Maar een nieuwe versie van Romeo/Julia of Romeo/Julian of Romy/Julia kan ook. Omdat tekst snel verwaait als je buiten speelt, beperken we uiteindelijk de tekst zoveel mogelijk.
Een korte cursus van 5 avonden, lekker fysiek en emotioneel spelen, geregisseerd worden en een scène presenteren tijdens de Tokodrama theatrale picknick. 

Op vrijdag 13 juli komen alle groepen om 18.00 uur samen in het Westerpark. Iedereen neemt wat te eten en drinken mee. Dat spreiden we op een groot kleed uit en dan begint het picknickfeest waarbij we de in de lessen voorbereide scènes voor elkaar gaan opvoeren. Familie, vrienden, buren, collega’s zijn van harte welkom. Hun entree voor ons: een goede fles wijn en ander lekkers! Daarna een afterparty?
Bij slecht weer spelen en picknicken we in het Polanentheater.

Veel of weinig toneelervaring is niet van belang.

woensdagavond 6, 13, 27 juni en 4 en 11 juli
van 20.00-22.30 uur

Theatrale Picknick vrijdag 13 juli vanaf 18.00 uur in het Westerpark

aantal

5 lessen + picknick presentatie

data

Woensdag 6 juni 2018 - Vrijdag 13 juli 2018

kosten

€105 (Stadspas met groene stip/studentenkaart fulltime -10%)
bij aanvang eerste les te voldoen

Vrijdag de 13e! (volwassenen met kinderen)

3 toneellessen op de woensdagmiddag van 14.00-15.30 uur op 27 juni en 4 en 11 juli voor vader/moeder/opa/oma/ooms/tantes, buur, huisvriend, oppas, ..., met kind(eren)

Weet je dat vrijdag de 13e een ongeluksdag is?
Zo'n dag dat alles mis gaat. Je fiets wordt gestolen, je doet zout i.p.v. suiker in je thee, je komt te laat op school omdat je een lekke band hebt, je gaat naar een verjaardag maar je hebt het cadeautje thuis laten liggen en zo gaat het de hele dag door.

We gaan met veel lol allemaal scènes bedenken waar dingen mis gaan. En dat laten we zien, hoe kan het ook anders, op VRIJDAG de 13e juli. Dat gaat vast niet goed!

We spelen dus toneelstukjes waar van alles fout gaat. Niet echt natuurlijk, want we spelen toneel. Maar het publiek denkt dat het mis gaat.

De volwassenen zullen soms ook samen spelen en door Bart geregisseerd worden. De kinderen kijken dan toe en mogen aanwijzingen geven. Kinderen van 7-12 jaar kunnen meedoen.

We oefenen in het Polanentheater. Bij mooi weer is de les in het park.

Op vrijdag 13 juli gaan we optreden in het Westerpark tijdens een picknick. We beginnen om 18.00 uur. Familie, vrienden, vriendjes en vriendinnetjes zijn van harte welkom (als ze picknick lekkers meenemen!)
Bij slecht weer spelen en picknicken we in het Polanentheater.

Doe je mee?

Woensdagmiddag van 14.00-15.30 uur.
Data: 27 juni en 4 en 11 juli

aantal

3 lessen + picknick presentatie

data

Woensdag 27 juni 2018 - Vrijdag 13 juli 2018

kosten

3 lessen + presentatie tijdens theatrale picknick
kosten volwassene + kind € 90,- , volwassene met 2 kinderen € 120,- (Stadspas met groene stip - 10 %)
bij aanvang 1e les te voldoen

Impro Plus coaching (vergevorderd)

Je hebt al veel ervaring (+5 jaar?) met impro en De Vloer Op scènes. Je kunt emotioneel geloofwaardig spelen incl. breek, anker uitgooien, stijlkeuze, fysiek spel, 4 B’s, etc.
En je wilt individueel gecoacht worden in je spel. Èn optreden.

In deze cursus ga je je spelmogelijkheden uitbreiden.
We starten elke scène met wat je wilt uitproberen. Bart daagt je uit met improvisatie opdrachten. Dat kan een stijlkeuze zijn (komedie, Van Warmerdam, realistisch drama). Maar ook een vormopdracht (een monoloog een bewegingsscène, een Harold, een De Vloer Op Freestyle ... De opdracht is gekoppeld aan je  je persoonlijk leerpunt (bijv. meer variëren in emoties, leiding nemen in een scène, plaatsen van je teksten, meer/anders bewegen in een scène of ...)

Anderen kunnen inspringen in jouw scène om je te ondersteunen en uit te dagen.
Veel improvormen zijn snel aan te leren, waardoor het accent in deze cursus op de kwaliteit van de scènes zal liggen. Bart coacht je in het verruimen van je spel mogelijkheden en haalt je regelmatig uit je ‘comfortzone’.

We treden (samen met een andere groep) twee keer op in het Polanentheater. We spelen op maandag 23 april en donderdag 26 april (achteraf koningsnacht dansen!). We kunnen dan de groep opsplitsen (6 mensen op 23/4 en 6 mensen op 26/4) of we spelen met de hele groep beide avonden.
Tijdens de voorjaarsvakantie is er wèl les. 2e Paasdag niet.

Uitdagende Impro met veel plussen.

Deze cursus is inmiddels gestart. Je kan je niet meer aanmelden.

Het Naaiatelier (alle niveaus)

Voor wie al eens een toneelcursus gedaan heeft en naar een voorstelling wil toewerken.

In deze cursus gaan we vanuit improvisaties in 10 weken een eigen verhaal maken. We spelen het verhaal van een familiebedrijf dat al generaties lang een naaiatelier heeft. De hele familie + aanhang + mensen van buiten, werken in het Naaiatelier. Voor wie wordt de kleding gemaakt? Waarom loopt het minder goed? Is er een overname strijd in de familie en welke schoonzoon of -dochter wil de touwtjes in handen krijgen? Een voorstelling met Van Warmerdam-achtige types en (zwarte?) komedie momenten.

We bedenken al spelend met elkaar het hele verhaal en de verschillende rollen. Wat voor type zou je wel eens willen uitproberen? Uiteindelijk leggen we de scènes vast, zodat ze herhaalbaar zijn.

Op dinsdag 24 en donderdag 26 april (koningsnacht) nodigen we familie en bekenden uit (of juist onbekenden), ben je verkleed en geschminkt, wordt het toneel uitgelicht en ga je optreden in het Polanentheater. Na de laatste voorstelling dansen we de Koningsnacht in.
Het toneel op!

Deze cursus is inmiddels gestart. Je kan je niet meer aanmelden.

De Vloer Op coaching (gevorderd)

Voor wie al veel met De Vloer Op technieken geoefend heeft.

In deze cursus staat de individuele spel-ontwikkeling van de deelnemers centraal.
Dat betekent dat in elke les per persoon op een andere techniek getraind wordt. Hierdoor herkennen en herhalen je groepsgenoten de verschillende technieken.

Wil je leren meer te schakelen tussen de emoties, bewust de diagonalen te gebruiken, veel fysieker te spelen, leren hoe te ‘breken’? Wat speel je gemakkelijk, hoe kom je voorbij je ‘comfort-zone’?
In elke les kijken we naar je spelontwikkeling. Bart zal in deze cursus dan ook intensief (side)coachen.

Op maandag 23 april en woensdag 25 april treden we op in het Polanentheater (samen met een andere groep). We kunnen de groep opsplitsen per avond of met de hele groep 2 keer spelen.

De vloer op!

Deze cursus is inmiddels gestart. Je kan je niet meer aanmelden.

Valentijn Monologen ((ver)gevorderd)

Voor wie wil optreden en al eens eerder teksttoneel deed.

Precies op 14 februari beginnen de lessen en repetities van Valentijn Monologen. 12 personages schrijven Valentijn/Valentine een brief. Die wordt in monologen verteld. Een monoloog vol verlangen en hartstocht maar ook vol angst, wrok en teleurstelling. Langzaam wordt duidelijk wie die Valentijn/Valentine is.

We gebruiken daarvoor bestaande teksten uit de wereldliteratuur (Cyrano de Bergerac, Shakespeare, Ibsen, Goos, Kafka) en wellicht schrijven we ook eigen monologen of passen we bestaande teksten aan. We spelen zowel komedie als realistisch drama. Ook gebruiken we dialogen in onze voorstelling.

Hoe 'plaats' je de tekst, hoe maak je 'kleur' in je tekstbehandeling, hoe speel je met het 'ritme', wat is je 'sub-tekst' en hoe speel je met de 'dubbele laag'. hoe maak je 'bogen in je tekst'?
Ook improviseren we 'om een tekst heen' om beter begrip van de scènes te krijgen. Behalve de tekstbehandeling zal ook het 'fysiek acteren' aan bod komen. Hoe voorkom je dat je teveel een 'hoofd' reactie geeft? Hoe speel je meer vanuit 'hart' en 'bekken'? Je wordt intensief geregisseerd door Bart.

Op woensdag 25 april en donderdag 26 april (achteraf Koningsnacht in dansen!) spelen we de voorstelling Valentijn Monologen in het Polanentheater.
Een cursus met twee optredens waarin je veel leert over tekstbehandeling.

Deze cursus is inmiddels gestart. Je kan je niet meer aanmelden.

Basiscursus Toneel (basis/halfgevorderd)

Voor wie nog nooit een toneelcursus deed en voor diegene die zichzelf (nog steeds) een beginner noemt.

In 9 lessen leer je de basis van toneelspelen.
Elke les maken we een andere scène. Soms met tekst, soms met alleen stil spel. Soms geïmproviseerd, soms met een paar regels vaste tekst. Zo leer je met veel plezier, het ambacht van het toneelspelen. En ook het 'Niet te goed te doen'.

Soms speel je realistisch drama waar het gaat om je in te leven in je rol. Dan gaat het om het kleine subtielere spel. Hoe doe je dat? Maar ook: hoe speel je lekker groots en overdreven, 'over de top'?.

Maandag 16 april is de laatste les en kunnen we als we dat willen, 'fans' in de les uitnodigen om naar ons te komen kijken.
Maandag 2e Paasdag is er géén les. In de voorjaarsvakantie is er wel les.

Een cursus waarin je je fantasie de vrije loop laat, veel lacht en tegelijkertijd de basis van het toneelspelen leert.
Toneelervaring is in deze cursus absoluut niet nodig. Wie al wel eerder toneel speelde, is ook van harte welkom.

Deze cursus is afgelopen.

Community Facebook
Vind me leuk
Community Twitter
Volg me
Community Support
Bekijk me