Logo Tokodrama

Toneelcursussen

Tramlijn Lieve Stad - locatietheater (alle niveaus)
vorig seizoen
afgelopen
De Vloer Op coaching + presentatie – gevorderd
vanaf dinsdag 10 januari 2023 (19:00 uur)
gestart
Scènestudie met masterclass - ITA acteurs (teksttoneel)
vanaf dinsdag 10 januari 2023 (21:00 uur)
gestart
Freestyle De Vloer Op + presentatie – halfgevorderd
vorig seizoen
afgelopen
De Vloer Op - basis/half gevorderd
vanaf woensdag 11 januari 2023 (21:00 uur)
gestart

Alle lessen worden gegeven door dramadocent/regisseur Bart van Heel in het Polanentheater, Polanenstraat 174 in Amsterdam.

Losse lessen? Zie hier.

De Vloer Op coaching + presentatie – gevorderd

Je hebt al veel ervaring met De Vloer Op scènes. Je kunt emotioneel geloofwaardig spelen incl. breek, anker uitgooien, stijlkeuze, fysiek spel, 4 B’s, etc. En je wilt individueel gecoacht worden in je spel.
In deze cursus ga je je spelmogelijkheden uitbreiden. Welke acteertechnieken kan je inzetten en wat kan je doen om een scène meer diepgang te geven?
Groepsgenoten kunnen soms inspringen met een monoloog, flashback, beweging en als dat gebeurt, kijken we vooral hoe je ook dat, meer kwaliteit kan geven.

Op dinsdag 31 januari begint de les om 18.15 uur (tot 20.00 uur) i.v.m. Masterclass ITA (Hans Kesting o.v.).
Op maandag 3 april nodigen we vrienden, familie, bekenden uit voor een korte presentatie, samen met andere De Vloer Op groepen.
Tijdens de voorjaarsvakantie (28 februari) is er géén les.

Mochten er lessen uitvallen i.v.m. een (terugkerende) pandemie, dan wordt geprobeerd de lessen op een ander tijdstip of via Zoom in te halen. Lukt dat niet dan krijgt de groep het geld van de vervallen lessen terug. Wel proberen we dan gezamenlijk de zaalhuur van het Polanentheater door te betalen.

Scènestudie met masterclass - ITA acteurs (teksttoneel)

Voor wie al teksttoneel gedaan heeft.

Tokodrama organiseert 2 Masterclasses met acteurs van ITA.
Jij wordt in één van die masterclasses door de ITA-acteur gecoacht. Publiek kan komen kijken en vragen stellen.

In de voorbereidende lessen krijg je les en word je door Bart geregisseerd in scènes die in de masterclasses gebruikt worden. We spelen met scènes uit Mijn lieve gunsteling (Marieke Lucas Rijneveld) en Bloedbruiloft (Frederico García Lorca).
We gaan met deze teksten aan de slag. Het accent zal liggen op de realistische speelstijl. Inleving, geloofwaardigheid, doelen en belangen in je scène, maar ook fysiek spel. Bart coacht je.

ITA speelt Mijn lieve gunsteling van 11-29 januariWe gaan met elkaar op zaterdag 14 januari kijken. De masterclass wordt op dinsdag 7 februari door Hans Kesting gegeven in het Polanentheater.
ITA speelt Bloedbruiloft van 29 maart t/m 15 april. We gaan met elkaar op zaterdag 1 april kijken. De masterclass wordt op dinsdag 4 april door Janni Goslinga gegeven (nog wel o.v., anders een collega uit de cast).

Er zijn geen lessen in de voorjaarsvakantie (28 februari). De laatste les is op 4 april.

Mochten er lessen uitvallen i.v.m. een (terugkerende) pandemie, dan wordt geprobeerd de lessen en masterclasses op een ander tijdstip in te halen. Lukt dat niet dan krijgt de groep het geld van de vervallen lessen of masterclasses terug. Wel proberen we dan gezamenlijk de zaalhuur van het Polanentheater door te betalen.

De Vloer Op - basis/half gevorderd

Voor wie wil improviseren.

Bij De Vloer Op, krijg je een dilemma of dramatische situatie. Daardoor hoef je niet zelf het hele verhaal te bedenken en kan je je meer concentreren op de acteertechnieken. Die leer je. Je speelt met patronen in een scène (‘zo doe je altijd’) en je leert ze te doorbreken. Hoe gebruik je hoofd, hart en bekken waardoor je fysieker gaat spelen? Hoe speel je geloofwaardig en hoe voorkom je dat je terugvalt in alleen maar typetjes spelen?

Je wordt gecoacht tijdens de scènes en je krijgt individuele spelaanwijzingen. Een cursus waar je met veel plezier veel (niet-te-goed) speelt.

In de voorjaarsvakantie (1 maart) is er géén les.
Op maandag (!) 3 april kan wie wil, een De Vloer Op scène spelen voor publiek (vrienden, familie die we uitnodigen). Bart coacht je in die scène.
Veel plezier en de vloer op!

Mochten er lessen uitvallen i.v.m. een evt. terugkerende pandemie, dan wordt geprobeerd de lessen op een ander tijdstip of via Zoom in te halen. Lukt dat niet dan krijgt de groep het geld van de vervallen lessen terug. Wel proberen we dan gezamenlijk de zaalhuur van het Polanentheater door te betalen.

Tramlijn Lieve Stad - locatietheater (alle niveaus)

Tokodrama haakt dit jaar aan bij het Lieve Stad 2023 Festival (20-26 maart) georganiseerd door ITA en De Meervaart. Het jaarlijks festival is ontstaan uit de wens van de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan ("Ik hoop dat het de lieve stad blijft die het is"). Een festival met theater, dans, muziek en performance. Voorstellingen over de stad, de mensen die er wonen, hun verhalen en hun geschiedenis. 

Er is al een denktank waar amateurtoneel liefhebbers samen met ITA leuke plannen bedenken. An (amateurtheater-ambassadeur), Wilma (ITA) en ook Bart denken al mee. Een (nog niet uitgewerkt) plan is bijvoorbeeld dat héél veel amateurspelers uit verschillende toneelgroepen, scènes laten zien op de route van tramlijn 1 van het Leidseplein naar de Meervaart in Osdorp. 

In deze cursus beginnen we op 9 januari al met scènes bedenken en spelen. Wat is locatietheater en wat vereist het spelen in de openbare ruimte? Met welke thema's gaan we spelen? Gaat het over de liefde in de stad, over verlangen (Tramlijn Begeerte van Tennesse Williams?), over nieuwsgierig zijn naar Amsterdammers die je nog niet kent? Wat zijn jouw associaties en ervaringen in deze stad? Vind je het een Lieve Stad? Welke dromen heb jij voor jou en Amsterdam? In de lessen/repetities gaan we daarmee veel improviseren en scènes maken.

Op zaterdag 18 februari gaan we in groepjes de stad in om scènes uit te proberen en te voelen wat het spelen in de openbare ruimte nodig heeft.
In de week van 20-26 maart gaan we (wellicht in kleine groepjes) optreden in de lieve stad. Bart regisseert. Wellicht ontmoeten we dan ook liefhebbers uit andere amateurgroepen. Op maandag 27 maart is dan nog een laatste les in het Polanentheater.

Doe je mee? Iedereen is welkom in deze lieve cursus.

Freestyle De Vloer Op + presentatie – halfgevorderd

Voor wie al eens De Vloer Op lessen gevolgd heeft.

We gaan verder met de specifieke De Vloer Op technieken en je spelmogelijkheden uitbreiden.
En we gaan freestylen. Dat betekent dat we elke scène starten vanuit een De Vloer Op opdracht, maar na een stevig emotioneel begin, kunnen anderen inspringen met een dat-doet-me-denken aan-monoloog. Of ineens komen familieleden op of de scène krijgt muziek en het wordt een bewegingsscène of ... Als de spelers die insprongen weer vertrekken, gaat de basis De vloer Op scène verder, natuurlijk beïnvloedt door deze input.

Veel inspringvormen zijn snel aan te leren, waardoor het accent in deze cursus op de kwaliteit van de scènes zal liggen. Bart coacht je in het verruimen van je spel mogelijkheden en haalt je regelmatig uit je ‘comfortzone’.
Op de laatste lesavond op maandag (!) 3 april nodigen we vrienden, familie, bekenden uit voor een korte presentatie.

Tijdens de voorjaarsvakantie (1 maart) is er géén les.
Mochten er lessen uitvallen i.v.m. een (terugkerende) pandemie, dan wordt geprobeerd de lessen op een ander tijdstip of via Zoom in te halen. Lukt dat niet dan krijgt de groep het geld van de vervallen lessen terug. Wel proberen we dan gezamenlijk de zaalhuur van het Polanentheater door te betalen.